Hoe start jij je werkdag ’s morgens op? Ik start zelf met een wandeling naar de school van mijn dochters, zodra de les begint kan ik zelf ook aan de slag. Kop koffie en klaar om aan de slag te gaan. Terwijl ik even naar mijn taken en afspraken kijk voor die dag laadt mijn mailprogramma mijn e-mails. Ik ga even door mijn inbox en noteer waar er acties staan die ik vandaag moet oppakken.

Ik verplaats wat ongewenste mails naar de prullenbak en zie… een leuke aankondiging voor een retreat in Frankrijk. Die mail open ik, want ik houd erg van Frankrijk. Bovendien ben ik in juni van dit jaar op een waardevolle workation geweest. Ik lees de mail, want mogelijk is dit interessant voor mij.

Zie je wat er nu gebeurt?

Mijn mailbox staat ‘s morgens op mij te wachten, de mails die ik ontvang kan ik direct ’s morgens lezen of op een ander tijdstip. Ze verdwijnen niet in de tijdlijn, de mails staan op mij te wachten tot ik ze open. Dat geldt ook voor jouw e-mail over je mooie nieuwe training, een workation of een online programma. Die blijft in de inbox van jouw doelgroep staan tot zij de mail opent.

blog over email marketing

Gratis weggever

Hoe bouw je een e-mail lijst op? Het snelst kun je de e-mailadressen van jouw doelgroep verzamelen door ze iets van waarde aan te bieden: een gratis weggever. Dit kan bijvoorbeeld een handige checklist zijn, een e-book over een specifiek onderwerp op jouw vakgebied, een video serie of iets anders wat jij kunt delen met je doelgroep. Je kunt hierin niet te veel weggeven. Er zijn maar weinig mensen die na het lezen van een boek exact weten hoe ze een groot probleem dat hen al tijdenlang dwarszit zelf op kunnen lossen.

Een verandering van je mindset, groei in je bedrijf, verwerken van een trauma of meer zelfverzekerd worden zijn voorbeelden van waar jij je klant mogelijk mee kunt helpen. Je kunt een stukje van je methode in een e-book delen en daarmee je klant de eerste stap laten zetten naar jouw dienst.

Van kennismaking naar klant

Deze kennismaking volg je op door regelmatig tips te delen in een mailing. Je kunt dit je nieuwsbrief noemen, maar voor veel mensen is dit een saaie term die ze liever mijden. In deze mails wil je niet alleen een lijst van recent blogs en artikelen delen. Dan wil jouw waarde delen.

Zoals een verhaal over hoe jij een klant, die erg lijkt op de doelgroep van je mail, hebt geholpen met een vraag die ook bij anderen op jouw mailinglijst leeft. Je hoeft hierin geen details te delen over het probleem, probeer wel dicht bij het verhaal te blijven maar laat namen en ander specifieke informatie achterwege. Door zo’n voorbeeld te delen, leert de lezer iets over jouw werkwijze. Die herkenning in het probleem en het gevoel dat jouw oplossing oproept maakt dat zij sneller overtuigd zal raken dat jij haar ook kunt helpen met haar probleem.

Event promotie met email

Wanneer je een netwerk event, een training of een workshop organiseert is een emaillijst enorm waardevol. Je kunt dan je doelgroep informeren over je event en een hele persoonlijke uitnodiging sturen. Eerder deelde ik al een blog over e-mail marketing in aanloop naar je event. Lees dat blog als je wilt weten hoe je een workshop of ander event kunt inzetten om je mailinglijst te vergroten.

Hoe vaak mail ik?

Ik kreeg laatst de vraag van een klant, ‘Hoe vaak kan ik mailen voordat het irritant wordt?” Dat ligt aan twee dingen denk ik: Aan wat jij deelt in de mails en aan de interesse van je klant. Als je lezer interesse heeft in jouw dienst, of een probleem heeft waar jij mee kunt helpen dan zal zij je mail lezen. Dan speekt een goede mail snel aan. Als dat niet het geval is, zal zij zich vlot uitschrijven. Dat kan vervelend voor je zijn, omdat het voelt alsof je afgewezen wordt. Probeer dan te kijken of je emails aanspreken. Blijft je e-mail lijst groeien, dan was er simpelweg geen klik met deze lezer. Dan zal die persoon ook niet snel klant bij je worden.

Welke mail trekt de aandacht?

Dit is het gouden ei, hier zoekt iedere marketeer naar: de perfecte header voor je mail. Net als de meest aantrekkelijke titel voor je blog, of je nu een email of blog schrijft je zoekt een aantrekkelijke titel. Dit kun je leren door je verdiepen in overtuigende teksten. Net zo belangrijk voor succes is een goed onderzoek naar je doelgroep. Sluit je aanbod aan bij wat jouw ideale klant zoekt? Dan volgt het op de juiste manier omschrijven van je oplossing voor het probleem van je klant. Dat komt door veel oefening en door je steeds te blijven inleven in de lezer van je mail. Stel een vraag in je mail, stuur een keer een enquête mee om te zien waar de lezers naar op zoek zijn.

Hoe kan ik je hiermee helpen?

Ga in gesprek met je doelgroep, waar je kunt. Elke kans die je hebt om je aanbod en de mails die je deelt te optimaliseren voor je lezer moet je aangrijpen. Vind je dit lastig? Ik bied een persoonlijk 1-op-1 traject waarin we samen gaan kijken wie jouw ideale klant is, hoe jouw aanbod aansluit op deze klant en hoe je dit gaat delen in je marketingstrategie. Lees meer op ‘Werk met mij’.